A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

ПРОДОВОЛЬЧУ БЕЗПЕКУ ОБЛАСТІ ЗА УМОВ ВОЄННОГО ЧАСУ БУДЕ ЗАБЕЗПЕЧЕНО

Дата: 14.09.2023 18:08
Кількість переглядів: 163

Нагальні питання продовольчої безпеки Запорізької області за умов воєнного часу опинилися у фокусі уваги засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України 13 вересня.

До обговорення долучилися директор Департаменту агропромислового розвитку ЗОДА Максим Бойко, відповідальні від Уряду, ЦОВВ та представники Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Аграрний комплекс - один із найважливіших секторів економіки Запорізького регіону. До початку повномасштабного вторгнення на території області було зареєстровано 3261 суб'єкт, що здійснював діяльність у сфері агропромислового комплексу, 2421 з них - фермерські господарства. Крім цього, функціонувало 62 провідних підприємства харчової й переробної промисловості.

Сільськогосподарські угіддя займали 2241,6 тис. га (82,5% від загальної території області), з них рілля в обробітку - 1880 тис. га. Регіон посідав провідні позиції в державі за посівами озимої пшениці - понад 700 тисяч гектарів. Але наразі 80% ріллі - майже 1,5 млн. га - знаходиться на тимчасово окупованих територіях або на територіях ведення активних бойових дій.

Зараз на підконтрольних територіях Василівського, Запорізького та Пологівського районів функціонує 961 агропідприємство, 9 елеваторів зі зберігання зернових культур та 31 підприємство харчової та переробної промисловості. Отримано валовий збір зернових та зернобобових культур на рівні 310 тис тонн, в тому числі 251 тис. тонн пшениці.

Вже завершено збір ранніх зернових та зернобобових культур врожаю 2023 року, триває збір пізніх зернових культур проса та гречки, а також соняшнику, кукурудзи, овочевих та плодових культур. Проводиться посів озимих культур.

У підсумку скошено 141 тис. га ранніх зернових культур, намолочено 440 тис. тонни зерна, з нього пшениці - 370 тис. тонн. Для забезпечення населення хлібом на рік потрібно 125 тис. тонн продовольчого зерна, отже підконтрольна територія має достатній запас сировини для виробництва хліба, борошна та круп.

Близько 240 аграрними підприємствами області було залучено 560 млн. грн. кредитних ресурсів, проте, за банківськими умовами, кошти змогли отримати лише господарства, які знаходяться на 40 кілометровій відстані від лінії розмежуванні. Підтримка також надходить від міжнародних організацій. 

 

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльностіФото без опису

https://www.zoda.gov.ua/news/66908/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора