A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

ОБЛАСНА ВЛАДА ПРАЦЮЄ НАД ПОШИРЕННЯМ УКРАЇНСЬКОГО СИГНАЛУ

Дата: 07.07.2023 09:31
Кількість переглядів: 126

Для забезпечення повного охоплення території Запорізької області покриттям  українським ефірним сигналом мовлення в Запорізькій області розроблено дорожню карту. Вже є перші позитивні напрацювання в умовах воєнних дій. Про це говорили в рамках брифінгу про тестовий запуск державного мультиплексу МХ-7 каналів національної цифрової телевізійної мережі мовлення. 

Як повідомив директор Департаменту культури та інформаційної політики ОДА Владислав Мороко, трансляція українських телеканалів на території області наразі здійснюється як в цифровому, та і в аналоговому форматах. 

З 1 червня у тестовому режиму запрацювала цифрова багатоканальна телемережа MX-7. Наразі ретрансляція сигналу здійснюється з кількох точок на вільній території області.  Завдяки тому, що розбудовою нової телемережі займається виключно держава, національний інформаційний простір якісно захищений. 

Для мешканців Запорізької  області у тестовому режимі доступно  9 каналів. Станом на сьогодні, сигнал дістає до Василівського району, зокрема - в районах н.п. Скельки, Бурчак, Михайлівка. 

  • Впровадження і цифрового, і аналогового мовлення, допомогло нам збільшити зону покриття розповсюдження наших телеканалів. Тобто вже зараз можемо доносити свою інформацію до наших громадян, які знаходяться на тимчасово окупованій території, - наголосив Владислав Мороко.

Концерн РРТ, який належить до сфери управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, є оператором Мультиплекс МХ-7. Петро Артюх, провідний інженер засобів радіо та телебачення запорізької філії концерну РРТ, розповів, що спеціальне обладнання дає можливість покращити покриття і збільшити відстань прийому сигналу. До того ж мовлення ведеться на частотах саме метрового діапазону і такі сигнали краще проходять усі “тіньові” зони і є більш надійними та захищеними від зовнішнього втручання. Зокрема - стіни будівель, рельєф місцевості та інші перешкоди такий сигнал долає краще, ніж дециметровий діапазон. 

  • На підконтрольній Україні території Запорізької області наразі є кілька ретрансляторів. Вони й забезпечують покриття зони на 50 км. На жаль, далі 50 км, аби приймачі ловили сигнал, треба буде залучати додаткове обладнання. Але ми працюємо над тим, щоб збільшити цю зону покриття, тестуємо приймачі - пояснює Петро Артюх.

Наразі мешканцям області, аби отримати доступ до пакета мультиплекс МХ-7 необхідно наступне: 

  1. Наявність антени. Це можуть бути антени як старого, так і нового зразка. Але - саме антени чи тюнери Т-2. Кабельне телебачення не підійде. 

  2. Приймач (антена) має бути встановлений на висоті 5-10 метрів над рівнем землі. Якщо антена буде розміщена вище - сигнал до неї доходитиме краще. 

  3. Налаштувати свій телевізор за наступною інструкцією: 

  • Зайти на телевізорі в режим пошуку програм

  • обираємо функцію “автоматичний пошук”

  • далі тюнер автоматично проведе сканування, і знайде всі доступні канали. 

У кожного телевізора формулювання назви опцій в режимах може бути різне. Головне - знайти автоматичний пошук програм. Можна і треба користуватися інструкціями до своїх пристроїв, там прописана ця інформація. 

В рамках брифінгу підняли і ще одне проблемне питання, з яким зіткнулось українське мовлення в Запорізькій області: росіянські сигнали можуть потрапляти на наші частоти та, врешті, виходити в етери. Аби цього не було, ЗОДА працює над процесом зайняття вільних частот місцевим мовленням. Зокрема, запорізький телеканал МТМ має отримати ліцензію на мовлення на вільній частоті. Коли МТМ займе відповідний канал, це буквально заблокує доступ ворогу до нашого інфополя. Роботу в цьому напрямку продовжується. 

В майбутньому, як зона покриття, так і кількість каналів, доступних для перегляду в пакеті мультиплекс МХ-7, буде збільшено. А зараз - проводиться інформаційна кампанія для мешканців області, щоб кожен дізнався про можливість перегляду українських каналів як в цифровому, так і в аналоговому форматі. 

 

 

Департамент інформаційної політики

Фото без опису 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора