A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

«Запали свічку»

Дата: 25.11.2022 14:12
Кількість переглядів: 242

Загальнонаціональна акція «Запали свічку»,

 присвячена вшануванню пам'яті жертв Голодоморів

 

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам'ять жертв Голодоморів та долучаються до загальнонаціональної акції «Запали свічку». 2022 року цей день припадає на 26 листопада та  проходить під гаслом: «Пам’ятаємо Голодомор! Зупинимо геноцид!»

Весь цивілізований світ глибоко засуджує масове знищення українців на початку ХХ століття під час трьох Голодоморів: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Найбільш трагічним із них виявився голод 1932-1933 років, що був організований радянською владою під час сталінських репресій. Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору. За різними оцінками, від 4,5 до 10 мільйонів українців померли під час жахливих подій 1932-1933 років.

Для України 1932-1933 роки стали часом національної катастрофи, яка поставила націю на межу зникнення. Жорстокість Голодомору полягає перш за все в тому, що голод не був наслідком стихійного лиха або неврожаю, він став результатом цілеспрямованої політики московського тоталітарного режиму. Шляхом насильницького вилучення продовольства, блокади сіл і цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій проти незгодних московський режим створив для частини українців умови, які були несумісні із життям, і тим самим вчинив злочин геноциду. Комуністична влада замовчувала факт голоду. Жодної офіційної згадки про цю жахливу трагедію не було. Навіть у діловій переписці державні і партійні органи, пишучи про опухання десятків і сотень тисяч сімей, голод не згадують.

Трагічні події сьогодення наочно показують нам всім, наскільки  важливою є пам'ять про всіх жертв Голодоморів. Закликаємо приєднатися до загальнонаціональної акції «Запали свічку» ввечері 26 листопада о 16.00:  потрібно запалити у вікні свічку (з врахуванням світломаскування) як вияв скорботи за загиблими.  Пам’ятаємо! Єднаймося! Переможемо!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора