A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

«НІХТО ТАК НЕ ПРАГНЕ МИРУ, ЯК ТІ, ХТО БАЧИВ ВІЙНУ…»

Дата: 15.02.2022 13:42
Кількість переглядів: 940

Покотилась у вічність афганська дорога,

Пломеніють над нею тривожні зірки.

Мов полеглі солдати з граніту виходять

І, вкарбовані в пам’ять, ідуть у віки!..

                           Ольга Пилипчук

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

Тридцять три роки тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Тільки з України в Афганістані воювало 120 тисяч солдатів і офіцерів. З них 3360 не повернуться додому ніколи. А тих, хто і зостався живим, моральне каліцтво супроводжуватиме все життя. Та вони не нарікають на долю, не вважають себе героями, хоч рани Афганістану не залікуєш нічим і ніколи.

З метою відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 33-ї річниці виведення військ з Афганістану в бібліотеках Таврійської громади проведено заходи. З 11 по 15 лютого в Таврійській сільській бібліотеці розгорнута тематична викладка літератури «Афганістан – пам?ять і вічний смуток». Бібліотекарі звертають увагу користувачів  на літературу про афганську війну та події того часу.

Бібліотекар Юрківської сільської бібліотеки підготувала та провела бесіду-спомин «Час і досі не загоїв рани…» для школярів Юрківської філії Таврійської гімназії «Перспектива». Розповіла про історію тієї далекої війни, показала кадри тих часів та ознайомила присутніх з біографіями воїнів - інтернаціоналістів, які виконували свій обов`язок в Афганістані. Присутні вшанували пам?ять загиблих хвилиною мовчання та з цікавістю переглянули книги та фотоматеріали про ці події.

В бібліотеках громади зберігаються тематичні папки, в яких зібрані матеріали про воїнів-афганців. На запити користувачів бібліотекарями надаються інформаційні довідки.

День 15 лютого – це не тільки данина пам’яті загиблим, але і вираз глибокої вдячності всім, хто повернувся додому, хто чесно і мужньо виконав і виконує свій військовий і громадянський обов’язок. Виявлені вами стійкість і мужність – кращий приклад служіння Батьківщині.

У день виведення військ з Республіки Афганістан ми згадуємо всіх, хто віддав своє життя. Ми схиляємо голови перед їхньою світлою пам’яттю. Будучи взірцем військової доблесті та героїзму, вони вічно будуть жити в серцях нинішніх і майбутніх поколінь.

 

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора