A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

До 80-річчя від дня народження Б. С. Ступки (1941-2012) - Героя України, українського актора театру і кіно

Дата: 15.12.2021 14:08
Кількість переглядів: 790

«Актор – важка професія, в ній не можна раз і назавжди схопити Бога за бороду. Треба постійно залишатися учнем і завжди бути готовим до змін...»

Б. С. Ступка

 

У 2021 році видатному українському актору театру і кіно Богдану Ступці виповнилось би 80 років. Ще за життя Богдана Сильвестровича називали «актором №1», його обожнювала публіка не лише нашої країни, а й далеко за її межами. Понад півстоліття ім'я Богдана Ступки було знаковим для української національної культури. Більшість ролей, зіграних актором у театрі та кіно, увійшли до літопису сценічного та кіномистецтва України.

Самобутність виконавської естетики митця та тонке відчуття жанру і стилю сценічного твору обумовили різноплановість таких образів як Микола Задорожний («Украдене щастя» І. Франка), Дон Жуан («Камінний господар» Лесі Українки), Річард («Річард ІІІ» В. Шекспира), Іван Войницький («Дядя Ваня» А. Чехова), Поет («Енеїда» І. Котляревського), Артуро Уї («Кар’єра Артуро Уї» Б. Брехта), Поприщин («Записки божевільного» М. Гоголя), Мерлін («Мерлін, або спустошена країна» Т. Дорста і У. Еллер), Поет («Сни за Кобзарем» Т. Шевченка), Росмер («Росмерсгольм» Г. Ібсена), Лев Толстой («Лев і левиця» І. Коваля). Із захопленням сприймали глядачі ролі короля Ліра в однойменній трагедії В. Шекспіра та Едіпа у виставі «Цар Едіп» Софокла, створені на франківській сцені видатним грузинським режисером Робертом Стуруа. Особливою для актора була роль Тев’є у виставі «Тев’є-Тевель» за Шолом Алейхемом, за виконання якої він був удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка.

«Які б ролі ти не виконував, насамперед треба грати живих людей, а не історичних персонажів. Граєш негативного персонажа – шукай у ньому щось добре. Граєш позитивного – шукай погане. Ідеальних людей немає», – говорив Богдан Сильвестрович.

Унікальні художні образи, самобутня акторська майстерність Богдана Сильвестровича у різні часи були вшановані почесними званнями й державними відзнаками ? заслужений артист УРСР (1976), народний артист УРСР (1980), народний артист СРСР (1991), лауреат Державної премії СРСР (1980), лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1993), Герой України (2011), Державної премії України імені Олександра Довженка (2012 - посмертно).

З нагоди 80-річчя від дня народження Богдана Ступки в Таврійській сільській бібліотеці 8-15 грудня підготовлено літературно-мистецький портрет «Корифей української сцени: Богдан Ступка». Виставка висвітлює віхи життя і творчості Майстра. На ній представлені видання, які розповідають про особисте і творче життя, співпрацю з видатними режисерами, а також про реальних історичних персонажів, які актор прожив на театральній сцені й у кіно.

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора