A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Дата: 21.09.2021 08:30
Кількість переглядів: 480

Фото без опису

Ч.1 ст.9 Закону України «Про оренду землі» передбачено переважне право орендаря на придбання орендованої земельної ділянки у власність у разі її продажу.

Механізм реалізації цього права регулюється ст.130-1 Земельного кодексу України (крім продажу земельної ділянки на земельних торгах).

Орендар земельної ділянки сільськогосподарського призначення має переважне право купівлі цієї земельної ділянки у другу чергу.

У першу чергу переважне право на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення має особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення (металічні руди кольорових металів, металічні руди благородних металів, металічні руди рідкіснометалевих та рідкісноземельних металів, радіоактивних металів, електро- та радіотехнічна сировина), якщо відповідно до інформації, отриманої з Державного земельного кадастру, така земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування, крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису, суперфіцію, а також крім земельних ділянок для садівництва.

Тобто орендар може реалізувати своє переважне право купівлі земельної ділянки лише у разі відсутності суб’єкта першої черги або у разі його відмови від купівлі даної земельної ділянки.

Розглянемо ситуацію, за якої суб’єкт першої черги відсутній або відмовився від реалізації свого права, а переважне право купівлі земельної ділянки перейшло до орендаря.

Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення орендарем може бути реалізоване лише у разі, якщо він сплачує ціну, за якою здійснюється продаж земельної ділянки.

Якщо власник земельної ділянки, яка перебуває в оренді, вирішив її продати, він зобов’язаний не пізніш як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки зареєструвати намір щодо продажу земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Заява про державну реєстрацію такого наміру подається нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу, разом з проектом такого договору.

Нотаріус зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір орендаря цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Орендар, який виявив бажання скористатися переважним правом купівлі цієї земельної ділянки, зобов’язаний повідомити про це нотаріуса цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку. Протягом місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем земельної ділянки повинен призначити день і час укладення договору купівлі-продажу та повідомити про це орендаря цінним листом з описом вкладень та повідомлення про вручення.

У разі якщо протягом місяця з дня, коли орендар був належним чином повідомлений нотаріусом про намір щодо продажу земельної ділянки, він не повідомив належним чином нотаріуса про своє бажання скористатися переважним правом або відмовився від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, або не з’явився для укладення такого договору у день і час, призначені нотаріусом, вважається, що він відмовився від свого переважного права.

У разі продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення з порушенням переважного права її купівлі орендар має право пред’явити до суду позов про переведення на нього прав та обов’язків покупця. Одночасно позивач зобов’язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором купівлі-продажу повинен сплатити покупець.

Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення може бути передано орендарем іншій особі, яка відповідно до закону може набути у власність таку земельну ділянку.

Передача переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення здійснюється за письмовим договором між орендарем та особою, якій передається таке право. Передане переважне право купівлі земельної ділянки підлягає державній реєстрації в порядку, передбаченому для державної реєстрації обтяжень речових прав на земельні ділянки.

Про передачу переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення орендар зобов’язаний письмово повідомити власника земельної ділянки протягом трьох робочих днів з дня державної реєстрації переходу такого права. Повідомлення здійснюється цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

До особи, якій передано переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, переходять усі права та обов’язки орендаря за правовідносинами, пов’язаними з реалізацією такого права.

Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення може бути передано іншій особі лише один раз.

 

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав Ви можете звернутися до фахівців Оріхівського бюро Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з понеділка по п'ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою  м.Оріхів, вул.Покровська 58. У зв'язку з проведенням заходів спрямованих на запобігання поширенню на території України короновірусу COVID-19 на сьогоднішній день прийом громадян ведеться за попереднім записом за телефонами: (06141) 4-18-01,  066 403 32 24.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора