A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Які квіти краще нести на кладовище?

Дата: 30.04.2021 08:53
Кількість переглядів: 2409

Велику популярність в останні десятиліття завоювали штучні пластикові квіти, які масово закуповуються та покладаються на могили, особливо в поминальні дні.

Як повідомляють екологи, пелюстки штучних квітів виготовляють із синтетичних тканин – поліестеру, латексу, органзи, оброблених різними хімічними складовими. Для їх фарбування використовуються переважно анілінові фарби – досить токсичні сполуки, які можуть чинити негативний вплив на здоров’я. Стебла, бутони і інші декоративні елементи в більшості випадків роблять із пластику, найчастіше з ПВХ, теж досить токсичного. Серцевини і дрібний декор можуть виготовлятися з пінопласту, який при нагріванні (наприклад, на сонці) здатний виділяти канцерогенну речовину – стирол.

Переробці штучні квіти не піддаються, адже складно встановити тип пластика, присутню багато побічних матеріалів, які важко розділити (тканину, метал, часто запаяний всередину пластика). Тому вони, як і штучні вінки, та інша подібна атрибутика, рано чи пізно опиняються на смітнику, продовжуючи виділяти токсичні речовини і забруднюючи ґрунт, повітря, ґрунтові води. Час їх розкладання в землі дуже тривалий – понад 100 років! А при спалюванні, в навколишнє середовище можуть виділятися важкі метали і діоксини – стійкі органічні забруднювачі, що володіють найсильнішим канцерогенну дію і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.

Православна церква України звернулася до українців з роз’ясненням щодо штучних квітів – «Для Бога немає померлих, у нього всі живі. Тож і квіти треба обирати натуральні. Бо штучні – це сміття. Душі наших померлих близьких не потребують матеріальних нагород. Найкращим виявом пам’яті та любові до рідних будуть ваші відкриті серця та щира молитва за упокій душі».

Альтернативою пластиковим квітам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти та свічки. Найбільш доречним для померлих є  живі квіти – символ вічного життя. Українські кладовища завжди потопали в зелені. Тож давайте не будемо порушувати традиції наших предків. Пом’янемо наших рідних чи знайомих без пластику.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора