A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

«Масляна відбулася - весна розпочалася!»

Дата: 14.03.2021 12:15
Кількість переглядів: 2227

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це й смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.

 

Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

 

Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем.

 

У п'ятницю було прийнято пригощати млинцями своїх зятів, які неодмінно відправлялися в гості в будинок тещі.

 

У стародавні часи це свято не обходилося без катань на конях, а молоді хлопці старалися спеціально до Масниці обзавестися саньми і прокатати молодих дівчат. Молоді пари обов'язково брали участь у таких розвагах. Упряжки з кіньми з дзвониками і веселим сміхом вершників ганяли за годинниковою стрілкою навколо сіл, намагаючись розбудити природу і відлякати зиму.

 

Іншою поширеною розвагою було катання на санках з гір. Веселі спуски з поворотами і падіннями користувалися великою популярністю у молоді.

 

Діти та підлітки щодуху каталися на прикрашених гойдалках. Було прийнято влаштовувати цікаві та веселі ігри. У цей час старші хлопці та дівчата активно залицялися одне до одного і шукали собі наречених, щоб після Великодня зіграти весілля.

 

Ближче до вечора традиційно розпалювалося велике багаття, на якому згоряло солом'яне опудало зими, що йде; до цього його весь день возили по вулицях. Опудало встановлювали в центрі багаття, всіляко жартували над ним і лаяли його. Навколо вогнищ водились веселі хороводи з піснями і танцями.

 

Провели зиму і зустріли весну мешканці Таврійської громади.

 

Голова Таврійської сільської ради Микола Свириденко привітав усіх, хто прийшов на свято, подякував учасникам, побажав усім гарного настрою та весело провести час

.

Традиційним стало спалення опудала, яке символізує зиму, а разом з тим на завершення високо над деревами клубився чорний димок – це догорало солом’яне опудало зимової богині. Її попіл розвіявся за вітром, люди проводили зиму, вони втомилися від снігу й морозу. Усі в очікуванні теплого сонечка, яке, наче золотистий млинець, скоро високо підніметься над небосхилом. 

 

З метою популяризації  національних традицій, звичаїв та обрядів українського народу в Таврійській сільській бібліотеці пройшло свято «Бібліотечна Масляна» - проводи зими й очікування тепла, весняного сонця.

 

У ході заходу бібліотекарі розповіли присутнім історію виникнення Масляної та провели «Масляну вікторину», під час якої кожен із учасників відповідав на питання, пов'язані з цим святом.

 

Після закінчення вікторини гості поласували смаколиками та гарячим чаєм. 

 

Як кажуть у народі: «Масляна відбулася – весна розпочалася!».

 

На всіх вас чєкає відео-вітання від вокального колективу «Дзвіночки» (керівник Ірина Нагурна), вокалістки Юлії Пилявської та гумориста Максима Катруши.

 

Гряде Великий піст, так нехай же веселощі Масляної запам’ятаються до наступних святок, а смачні страви стануть завершенням різдвяних і новорічних застіль.

 

Бажаємо, щоб жоден млинець в житті не був комом, щоб зима завершила своє торжество і пустила в серце квітучу та ніжну весну. Живіть катаючись як вареник в сметані, добрих друзів і щирих посмішок.

 

 

 

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора