Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

150 років від дня народження Лесі Українки

Дата: 25.02.2021 11:23
Кількість переглядів: 1884

 

 

Як я умру, на світі запалає

Покинутий вогонь моїх пісень,

І стримуваний промінь засіяє,

Вночі запалений, горітиме удень.

 

22-26 лютого 2021 року бібліотеки Таврійської громади активно відвідували шанувальники української письменниці Лесі Українки. А все тому, що проводиться цикл заходів, приурочених святкуванню 150-ої річниці від дня її народження.

 

До святкового дня в Таврійській та Юрківській сільських бібліотеках оформлена виставка-портрет «Видатна українська донька», яка знайомить зі сторінками життя і творчості славетної поетеси.

 

Бібліотекарі розповідали відвідувачам про поетесу, яка своєю величною постаттю і видатною роллю в нашій культурі свідчить про її надзвичайно високий рівень. Вони підкреслили необхідність для кожного з нас наблизити до себе Лесю Українку, яку, нібито, знаємо зі школи, але, яка настільки глибока і неосяжна, що до неї можна йти все життя. 

 

Відкрити наново геніальну поетесу може кожен - досить взяти до рук томик поезій, прочитати драматичні поеми, в яких образи чужих культур і народів розкривають «образи рідної неволі».

 

Поетка-борець, що понад усе ставила свободу - свого народу і кожної людини, авторка ніжних інтимних поезій, що вилила в них слова свого зболеного серця, Леся Українка заслуговує, щоб ми її читали, знали, пропагували.

 

Під час літературної мандрівки «Вчитаймося в Лесине слово іскристе» наймолодші користувачі уважно слухали розповідь завідуючої Таврійської сільської бібліотеки Людмили Логвін та дізналися багато цікавих фактів про життя та творчість Лесі Українки. Хлопців і дівчаток просто вразила мужність й незламність цієї письменниці у боротьбі з 30-річною хворобою. Тому одним з улюблених віршів учні назвали «Як дитиною бувало упаду собі на лихо».

 

Свято продовжилося з учнями 2-3 класів КЗ «НВК «Перспектива». Настрій, що панував у бібліотеці, був дуже теплим та добрим. Дітей цікавило все: якою була Леся в дитячі роки, коли і де написала перший вірш, чому взяла псевдонім Українка, як боролася з важкою недугою. А ще на голосних читаннях «Леся Українка – дітям» продекламували багато віршів відомої письменниці.

 

Літературні заходи, що відбулися в бібліотеках, допомогли зазирнути у внутрішній різнобарвний творчий світ славетної українки, доторкнутися до потаємних глибин її поетичної душі.

 

У прикінцевих строфах однієї з поезій Лесі читаємо: «Або погибель, або перемога - Сі дві дороги перед нами стане... Котра з сих двох нам судиться дорога? Дарма! Повстанем, бо душа повстане!» Ці слова Лесі Українки, ця її ідея свободи і сьогодні може бути кредом для цілого народу!

 

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

Фото без опису

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь