A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

«Ти – вічний біль, Афганістан!»

Дата: 15.02.2021 11:59
Кількість переглядів: 1883

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

 

Тридцять два роки тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

 

Тільки з України в Афганістані воювало 120 тисяч солдатів і офіцерів. З них 3360 не повернуться додому ніколи. А тих, хто і зостався живим, моральне каліцтво супроводжуватиме все життя. Та вони не нарікають на долю, не вважають себе героями, хоч рани Афганістану не залікуєш нічим і ніколи.

 

Надзвичайно жорсткі та виснажливі умови підготовки, перемінливий клімат, щоденні думки про смерть і переживання за своє життя робили перебування у «гарячій точці» просто неможливим. Таке зрозуміють тільки ті, хто воював і вижив у ті жахливі роки. Та найстрашніше те, що ці хлопці не знали, що буде з ними в майбутньому, чи знайдуть вони собі місце у новому житті, житті без війни і смерті.

 

З метою відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 32-ї річниці виведення військ з Афганістану в бібліотеках Таврійської громади проведено заходи. З 8 по 15 лютого в Таврійській сільській бібліотеці розгорнута тематична викладка літератури «Вогняними дорогами чужих країн». Бібліотекарі звертають увагу користувачів  на літературу про афганську війну та події того часу.

 

Бібліотекар Юрківської сільської бібліотеки підготувала та провела бесіду-спомин «Афганістан болить в моїй душі…» в Юрківській філії КЗ «НВК «Перспектива». Розповіла про історію тієї далекої війни, показала кадри тих часів та ознайомила присутніх з біографіями воїнів - інтернаціоналістів, які виконували свій обов`язок в Афганістані. Присутні вшанували пам?ять загиблих хвилиною мовчання та з цікавістю переглянули книги та фотоматеріали про ці події.

 

В бібліотеках громади зберігаються тематичні папки, в яких зібрані матеріали про воїнів-афганців. На запити користувачів бібліотекарями надаються інформаційні довідки.

 

День 15 лютого – це не тільки данина пам’яті загиблим, але і вираз глибокої вдячності всім, хто повернувся додому, хто чесно і мужньо виконав і виконує свій військовий і громадянський обов’язок. Виявлені вами стійкість і мужність – кращий приклад служіння Батьківщині.

 

У день виведення військ з  Республіки Афганістан ми згадуємо всіх, хто віддав своє життя. Ми схиляємо голови перед їхньою світлою пам’яттю. Будучи взірцем військової доблесті та героїзму, вони вічно будуть жити в серцях нинішніх і майбутніх поколінь. 

 

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

 

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора