A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Як таврійчани Івана Купала святкували

Дата: 04.07.2020 18:20
Кількість переглядів: 3153

Фото без опису

Коли духмяне українське літо в самому розпалі, приходить найдивовижніше та наймістичніше народне свято Івана Купала. Це одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. 

Купальська ніч… Загадкова і таємнича, сакральна і міфічна… Існує легенда, що цієї ночі з рік, озер та ставків виходять водяники й русалки, а вода набуває живильних, магічних властивостей, тому здатна наділити людину силою та здоров’ям на весь рік.

Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами, адже з далекої давнини збереглися в українського народу купальські звичаї.

У те, що особливою магічною силою в свято Івана Купала володіють польові трави і квіти вірили наші предки.

За народним повір’ям, у Іванів день водна стихія може «дружити» з вогнем, а їх союз вважається природною силою.

Таврійська громада не відстає від традицій святкування Івана Купала, а тому вже напередодні почали відзначати це дивовижне найколоритніше прадавнє свято, яке символізує красу, молодість, очищення та народження літнього сонця.

Працівники КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» підготували для громади дивовижне захоплююче театралізоване дійство, наповнене чарами наймагічнішого свята року.

Купальське свято з відтворенням оригінальних купальських традицій та обрядів розгорнулося просто неба на березі мальовничої водойми.

Таврійські дівчата традиційно прикрашали Марену стрічками та квітами. Сплетені з різнотрав’я та квітів чарівні купальські віночки пустили на воду, щоб знайти свого судженого.

За традицією, дівчата плетуть вінки та пускають їх по воді, а хлопці намагаються спіймати їх. Дівчата гадають на вінках: куди він попливе – там і живе її майбутній чоловік. Якщо хлопець зловить вінок своєї коханої та повернить його їй, то це добра прикмета для їхньої подальшої спільної долі.

А коли стало смеркати розпалили купальське багаття, яке за повір’ям очищує душі. Під купальські пісні багаття розгоралося жовто-червоним полум’ям. Неприхований захват випромінювали очі всіх свідків зародження вогню. Адже саме купальське вогнище має магічні властивості.

Учасники дійства співали пісень, водили хоровод, сміливці стрибали через вогнище.

Також є прикмета, що якщо під час стрибка пара – дівчина та хлопець не розімкнуть руки, то вони залишаться разом і надалі.

Під чари колоритного свята поступово потрапили всі присутні.

Гарного настрою вистачило на всіх без винятку учасників купальського дійства, які разом спробували відродити традиції купальських гулянь.

Свято Івана Купала в Таврійській громаді вдалося на славу. Це вкотре підкреслює як таврійчани люблять і бережуть свої традиції.

Дякуємо усім, хто взяв участь у підготовці та проведенні вже традиційного Купальського свята.

Як ми святкували?

Ви просто зараз маєте змогу насолодитися дивовижним купальським театралізованим дійством, відчути енергетику стародавнього свята у відеофільмі.

Сподіваємося усмішки, гарний настрій учасників гуляння зарядять вас на цілий рік.

У фільмі брали участь: Тимофій Тарасенко, Ганна Литвиненко, Анна Тарасенко, Євген Носенко, Олена Кісельова, Олексій Тверденко, Тетяна Темненко, Андрій Кісельов.

Над фільмом працювали: сценарист, режисер – Анна Тарасенко, відео зйомка, монтаж – Ганна Литвиненко.

Запрошуємо відсвяткувати разом з нами та зануритися в дивовижний світ купальських традицій.

 

 

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора