A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

До уваги платників податків: зміни в законодавстві щодо проведення перевірок

Дата: 30.03.2020 12:02
Кількість переглядів: 660

18 березня 2020 року вступив у дію Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 №533-ІХ (опублікований в Голосі України №51 від 17.03.2020).

Законом №533, зокрема, запроваджується мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, а саме:

З 18 березня по 31 травня 2020 року встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок  (крім документальних позапланових перевірок з підстав, визначених п.п. 78.1.8 ст. 78 ПКУ).

Документальна позапланова перевірка з підстав, визначених у п.п. 78.1.8 ст. 78 ПКУ, проводиться щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з ПДВ, яке становить більше 100 тис. гривень.

Інформація про перенесення документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіку їх проведення мали розпочатися у періоді з 18.03  по  31.05.2020 року та на день набрання чинності Закону №533 не були розпочаті, включається до оновленого плану-графіку, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті ДПС до 30.03.2020 року.

Документальні та фактичні  перевірки, що були розпочаті до 18.03.2020 та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 31.05.2020. 

Слід зазначити, що зміни, внесені Законом №533 не передбачають обмежень щодо проведення камеральних перевірок, відповідно до ст. 76 ПКУ. Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність платників податків за кожний звітний (податковий) період.

Єдиний соціальний внесок

На період з 18 березня по 18 травня 2020 року встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.

Отже,  документальні перевірки з питань правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску,  що  були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними,  тимчасово зупиняються на період до 18 травня 2020  року.

При цьому, дія мораторію не поширюється на камеральні перевірки звітності з єдиного соціального внеску.

 

 

Скористуйтесь електронними сервісами ДПС при подання форми № 20 - ОПП

Платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, податковий орган за основним місцем обліку шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (додаток № 10 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588).

У розділі 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» Повідомлення за формою № 20-ОПП при першому наданні зазначаються всі об’єкти оподаткування, при наступному поданні зазначається новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС: https://tax.gov.ua/.

Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення та подання до відповідного податкового органу повідомлення за ф.№20-ОПП (J/F1312002).

 

Важливо знати: зміни в законодавстві щодо застосування штрафних санкцій

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 №533-ІХ передбачається, зокрема, звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства,  а саме:

Не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, крім санкцій за:

- порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;

- відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;

 - порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Зверніть увагу, що закон №533 не звільняє платників від застосування до них фінансової відповідальності за:

  • неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ;

 

  • неподання або несвоєчасне подання податкової звітності з акцизного податку, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з акцизного податку;

 

  • здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів  платниками акцизного податку;

 

  • порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, порушення правил переміщення та/або зберігання пального або спирту етилового, не підтвердження цільового використання суб’єктами господарювання спирту етилового, біоетанолу, легких та важких дистилятів, нафтопродуктів, що отримані в якості сировини для виробництва у хімічній промисловості, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів;

 

  • порушення вимог іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Крім того, протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

                                 єдиний соціальний внесок

Штрафні санкції з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року тимчасово не застосовуються за наступні порушення:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного соціального внеску;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного соціального внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний соціального внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності до податкових органів. Якщо за несвоєчасне подання звітності вже був накладений штраф, то за повторне  таке порушення вчинене щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року, штраф не застосовується.

Протягом  періодів  з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам єдиного соціального внеску не нараховується  пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

 

Витяг щодо стану розрахунків з бюджетами - через Електронний кабінет

Меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету дозволяє платнику надіслати до відповідного органу ДПС запит щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300203».

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У вікні «Заяви, запити для отримання інформації» можливо встановити відповідний період та обмежити перелік документів за типом «J(F)13 Запити та довідки».

Зі списку документів обирається Запит (F/J1300203) та в наступному вікні в полях «Регіон» та «Район» обирається відповідний територіальний орган ДПС (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації), та натискається кнопка «Створити».

Поля форми Запиту заповнюються системою автоматично: - найменування; - прізвище ім’я, по батькові платника податків; - податковий номер платника податку або серія та номер паспорта; - дата відправлення Запиту до органів ДПС. Автоматичне заповнення таких полів можна відмінити, знявши позначку «Авто розрахунок».

Збережений документ необхідно підписати та відправити до органу ДПС (кнопки «Підписати» та «Відправити»).

Відповідь на Запит платнику податків надсилається через Електронний кабінет не пізніше 15 робочих днів з дня його отримання у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами за формою «F/J1400203».

Витяг формується за період вибраний платником податків при створені Запиту з урахуванням строків давності, станом на дату відправлення Запиту до органів ДПС

Самостійно перевірити дані, за якими сформовано Витяг можна за допомогою меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету.

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом платника слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

 

Важливо знати: зміни в законодавстві щодо єдиного соціального внеску

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 №533-ІХ, яким, зокрема, запроваджується тимчасове звільнення від нарахування та сплати єдиного соціального внеску, мораторій на проведення документальних перевірок та застосування штрафних санкцій, а саме:

За періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року  тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за себе:

- підприємці на загальній системі оподаткування;

- підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність ьа отримують дохід від цієї діяльності);

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах

При цьому, такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за такий періоди. У такому разі, інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску, за вказаний звітний період.

                        мораторій на проведення документальних перевірок

На період з 18  березня  по 18 травня 2020 року встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.

Отже, документальні  перевірки з питань правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску,  що  були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються до 18 травня 2020  року.

При цьому, дія мораторію не поширюється на камеральні перевірки звітності з єдиного соціального внеску.

                                                   штрафні санкції

Штрафні санкції з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року тимчасово не застосовуються за наступні порушення:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності до податкових органів. Якщо за несвоєчасне подання звітності вже був накладений штраф, то за повторне  таке порушення вчинене щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року, штраф не застосовується.

Протягом  періодів  з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується  пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

 

Користуйтесь електронними сервісами ДПС

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Засобами Електронного кабінету також надано можливість заповнити, підписати КЕП (кваліфікований електронний підпис)  та направити до ДПС:

- облікову картку фізичної особи – платника податків, яка є заявою для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

- заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

- заяву про реєстрацію реєстратора розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок;

- заяву про включення неприбуткового підприємства (установи, організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій, внесення змін до цього Реєстру, витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

- заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

За допомогою Електронного кабінету можливо отримати результати надання адміністративних послуг, зокрема:

- довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

- відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків;

- копії реєстраційних посвідчень реєстраторів розрахункових операцій направляються на адресу електронної пошти заявника (оригінал можна буде отримати після закінчення карантину).

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом платника слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0 800 501 007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

 

До уваги платників податків: зміни в законодавстві щодо плати за землю

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-ІХ  передбачається, зокрема, звільнення від нарахування та сплати плати за землю, а саме:

За період з 1 березня по 30 квітня 2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, у власності або користуванні (у тому числі на умовах оренди) фізичних або юридичних осіб. Умова застосування пільги – використання таких земельних ділянок в  господарській  діяльності. 

При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які подали податкову декларацію на поточних рік мають право подати уточнюючу декларацію в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за відповідні місяці.

Отже, для зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за березень - квітень 2020 року юридичним особам необхідно подати уточнюючу податкову декларацію.

Якщо фізичні особи – підприємці мають правовстановлюючий документ на земельну ділянку, такі особи самостійно обчислюють плату за землю (земельний податок та орендну плату за  земельні ділянки державної та комунальної власності) шляхом подання податкової декларації.

 

Отже, якщо право на земельну ділянку оформлено відповідно до вимог Земельного кодексу на фізичну особу - підприємця, то така особа має право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за березень - квітень 2020 році.

 

Звільнення щодо плати за землю не поширюється на фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, оскільки воно стосується лише ділянок, які використовуються у господарській діяльності.

 

Як підприємці сплачують єдиний податок та ЄСВ на період щорічної відпустки та лікарняного?

Підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку:

- протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки,

- а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається до податкового органу за заявою у довільній формі (п. 295.5 ст. 295, п.п. 298.3.2 ст. 298 Податкового кодексу).

Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки та її  форми не встановлено.

Але з метою уникнення порушення терміну сплати авансових платежів доцільно подавати заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.

Якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця не передбачено.

Нагадаємо, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок авансовими внесками не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь звітний період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Платників єдиного податку третьої групи та першої і другої груп, які використовують найманих працівників на період відпустки не звільнено від сплати єдиного податку.

Отже, підприємці-платники єдиного податку 1 і 2 груп, можуть скористатись нормою щодо звільнення від сплати єдиного податку упродовж одного календарного місяця на рік на час відпустки за умови, якщо вони працюють самостійно та не використовують працю найманих осіб.

Слід зазначити, що за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року підприємці,  які обрали спрощену систему оподаткування тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за себе. Тобто за березень та квітень 2020 року платників єдиного податку звільнено від сплати ЄСВ за себе.

Такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за вказані періоди. У такому разі, інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску, за вказаний звітний період, що свідчитиме про прийняття рішення про нарахування та сплату ЄСВ за вказані періоди.

 

Законодавчі зміни

Застосування нових правил  використання РРО відтерміновано

Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)», відтерміновано запровадження нових правил використання РРО, а саме:

  • до 01 серпня 2020 року перенесено застосування програмних РРО, як альтернативу класичним РРО;

 

  • до 01 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО підприємцями - платниками єдиного податку другої - четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення.

При цьому, надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, виключено із зазначеного переліку. Як наслідок, такі послуги можна буде надавати в межах зазначеного ліміту до 1 січня 2021 року.

  •  з 1 січня 2021 до 1 квітня 2021  продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО підприємцями - платниками єдиного податку 2-ї – 4-ї груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";

- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

- реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

  •  до 1 січня 2021 року продовжено період, протягом якого санкції, визначені п. 1 ст. 17 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» за порушення порядку проведення розрахункових операцій, будуть застосовуватись у зменшених розмірах, а саме:

- 10% вартості товару (робіт, послуг) проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, - за порушення, вчинене вперше;

- 50% вартості товару (робіт, послуг)  проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, - за кожне наступне порушення.

  • на 1 січня 2021 року перенесено запровадження процедури «КЕШБЕК».

 

Витяг з реєстру платників єдиного податку - через Електронний кабінет

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку (п. 299.9 ст. 299 ПКУ).

Підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп, які виявили бажання отримати витяг з реєстру платників єдиного податку, повинні звернутися із запитом про отримання такого витягу до податкового органу за місцем своєї податкової адреси.

Форми запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку  затверджена наказом МФУ від 16.07.2019 № 308.

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (http://cabinet.tax.gov.ua) підприємець – платник єдиного податку має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом запит, за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації.

Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

Пропонуємо всім платникам користуватись онлайн сервісами ДПС через Електронний кабінет, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС: https://tax.gov.ua/.

У відкритій та приватній частинах Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом платника слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

 

ГУ ДПС у Запорізькій області

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора