A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

ВУЛИЧНА ТОРГІВЛЯ – ГРА В ЛОТЕРЕЮ!

Дата: 08.07.2019 09:27
Кількість переглядів: 595

Питання вуличної несанкціонованої торгівлі залишається проблемним для району, а найбільше для районного центру. Зокрема, це стосується пішохідної доріжки біля малого ринку, площі біля фонтану, що по вулиці Гоголя, несанкціонованої торгівлі біля магазинів заводського мікрорайону по вулиці Лесі Українки та по вулиці Правди біля Оріхівської ЦРЛ, де щодня відбувається реалізація продуктів харчування.

Втім, так продавати харчові продукти – це правопорушення. Відповідно до статті 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях), реалізаторів продуктів харчування карають штрафом від 17 до 119 гривень з конфіскацією товару або без неї. А статтею164 цього кодексу передбачено відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності.
На жаль, невпорядкована торгівля, що відбувається в умовах повної антисанітарії, – явище звичне і вже давно стало невід’ємним атрибутом нашого життя. Його важко викорінити, проте комісія з ліквідації стихійної торгівлі в місті вживає всіх необхідних заходів для того аби ця проблема була вирішена. Варто сказати, що продаж продукції «з тротуару» не тільки обмежує вільне пересування пішоходів та автотранспорту, але й стає загрозою здоров’ю споживачів. Однак продавців це зовсім не насторожує, як і той факт, що поряд дорога, пил, вихлопні гази автомобілів. Крім того, вуличні торговці не мають санітарних книжок та інших необхідних документів, залишають після себе купи сміття, порушують громадський порядок, чим створюють незручності для мешканців та гостей міста. Люди продають на невеличких клаптиках паперу молочні продукти, м'ясо та домашню городину в перемішку з пилом та брудом. Якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Весь бруд з-під ніг перехожих і вихлопні гази залишаються на продуктах. Необхідно не забувати про ще одну проблему, яку несе стихійна торгівля – це небезпека розповсюдження африканської чуми свиней.
З приходом весни в рази збільшується ризик придбати зіпсовану продукцію, в якій за високої температури повітря досить швидко розвиваються хвороботворні мікроорганізми та несуть небезпеку гострих кишково-інфекційних хвороб, про що постійно попереджають медики та працівники Управління держпродспоживслужби в Оріхівському районі
Якщо, наприклад, взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні щодня надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді пляшки збирають на смітниках. Наслідки – непередбачувані!
Протягом останніх років в місті спільно з представниками різних служб ведеться боротьба зі стихійною торгівлею. Утім, через деякий час торговці повертаються на звичні місця. Рейди з виявлення та припинення несанкціонованої торгівлі у невстановлених місцях триватимуть і надалі, до того часу, поки стихійні торговці не усвідомлять, що порушують закон і ставлять під загрозу здоров'я покупців. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками повністю її не ліквідують, бо попит породжує пропозицію. Єдиний правильний спосіб боротьби – не купувати продуктів харчування й інших товарів у місцях стихійної торгівлі.
Жителі міста повинні розуміти, що придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини. Необхідно, щоб усі ми теж налаштувались на боротьбу зі стихійною торгівлею.

За інформацією відділу бюджетних відносин
виконавчого комітету Оріхівської міської ради

 

 

http://ormr.gov.ua/news/3517-vulichna_torgivlia__gra_v_lotareiu.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора