A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Презентація української світлиці

Дата: 12.06.2019 15:20
Кількість переглядів: 2168

Чудового літнього дня, а саме 12 червня, в приміщенні Таврійського сільського будинку культури відбулася презентація народознавчої української світлиці «Просимо, друзі, не минати – до нашої світлиці завітати», яку старанно оформила працівник КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Ірина Нагурна.

З цієї нагоди сюди завітали учні 1-4 класів КЗ «НВК «Перспектива», які знаходяться на пришкільних майданчиках, разом зі своїми класними керівниками.

Переступивши поріг будинку культури, діти опинилися в шматочку старовинної сільської хати.

Господиня розповіла маленьким відвідувачам про неоціненну народну спадщину, про українську духовність.

- Українська хата, її неповторний дух, аура – молоді люди практично не мають уявлення про це, – каже Ірина Миколаївна. – Шкода. Бо коріння нашого народу, його звичаї та традиції забувати не можна. 

В світлиці були представлені предмети побуту давнини, речі домашнього вжитку: глечики, мисники, рублі, столи, музичні інструменти, маслобійки, корзини, ліжко, самовар, тин, хустки, картини, статуетки, ліхтарик, свічник, каганець, іграшки та багато інших речей, котрими десятки, а то й сотні років тому користувалися наші пращури.

Усі речі в українському сільському побуті створювалися вручну з дерева, глини, льону та каменю.

Ірина Нагурна не один рік завзято й наполегливо збирала старовинні речі: просила у знайомих, сусідів, співробітників, батьків вихованців гуртків художньої самодіяльності. Навіть вирушала у такі собі мандрівки по селу. І була шалено рада, коли поверталася з черговим експонатом – старовинним рушником, макітрою чи, навіть, ложкою.

Усі речі, які знаходяться у світлиці, жителі нашого села подарували як пам’ять, що зберігалася від покоління до покоління.

Маленькі відвідувачі з великою цікавістю слухали розповідь, розглядали старовинні речі, ділилися своїми думками про почуте та пообіцяли відшукати в своїх домівках старовинні речі та поповнити світлицю.

Викладачі від душі подякували господині за створення цього унікального міні-музею та за змістовну розповідь.  

Діти залишилися задоволені тим, що відвідали народознавчу українську світлицю, перебуваючи на відпочинку під час літніх канікул.

 

                         

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора