A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Що потрібно пам’ятати про монетизацію субсидій

Дата: 01.04.2019 15:51
Кількість переглядів: 640

Випадки, за яких не призначаються житлові субсидії

 

Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами та доповненнями), передбачено випадки, за яких не призначаються житлові субсидії: 

 

1) у разі, якщо опалювана площа житлового приміщення перевищує                120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

 

2) за наявності транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда).

При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля.

Важливо пам’ятати, якщо право власності або володіння на транспортний засіб набуто під час отримання житлової субсидії, громадянин, якому призначено житлову субсидію, протягом 30 календарних днів зобов’язаний повідомити про це структурному підрозділу з питань соціального захисту населення незалежно від розміру вартості транспортного засобу.

 

3) у разі, якщо у осіб, які досягли 18-річного віку:

взагалі  відсутні доходи в періоді, за який враховуються доходи для призначення субсидії;

або якщо нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати;

та/або ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального.

Виключенням є особи:

які навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти;

які зареєстровані у службі зайнятості і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості;

які отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю).

 

4) у разі  якщо протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії громадяни здійснили купівлю або іншим законним способом (спадщина, дарування, договір довічного утримання) набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний механізм на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тис. гривень;

 

5) у разі наявності простроченої понад місяць заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії;

 

У зазначених випадках, крім п. 1, субсидію може бути призначено за рішенням комісії при місцевих органах виконавчої влади, виходячи з конкретних обставин, що склалися.

 

Увага. Заява і декларація вважаються не поданими у разі, коли не внесені у повному обсязі відомості про членів домогосподарства (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний стан, число, місяць і рік народження, серія та/або номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за його серією та номером), а також аналогічні відомості про членів сім’ї особи (чоловік, дружина, неповнолітні діти) із складу домогосподарства, доходи яких враховуються при призначенні субсидії.

 

 

Що потрібно пам’ятати про монетизацію субсидій

 

У цьому році Урядом запроваджено дві моделі монетизації субсидій: безготівкова грошова форма і готівкова форма.

 

Для громадян, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 року, тобто, отримують вказаний вид соціальної допомоги з жовтня минулого року, запроваджено готівкову форму надання субсидій.

 

Субсидію, нараховану за лютий 2019 року, ці громадяни,  отримали у березні місяці «живими» коштам.

Аналогічні виплати вони отримають до кінця опалювального сезону - у квітні (за березень) та травні (за квітень) 2019 року.

В платіжних квитанціях сума субсидії не відображається.

 

Громадяни, яким субсидія надається в готівковій формі, зобов’язані самостійно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги в повному обсязі та запобігати накопиченню заборгованості.

 

Зекономлені завдяки ефективному споживанню ресурсів гроші відразу залишаються у споживачів.

 

Житлову субсидію може бути припинено за рішенням комісії при місцевих органах влади у разі отримання структурним підрозділом з питань соціального захисту населення інформації про наявність простроченої понад місяць заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.).

 

Громадянам, які звернулися за призначенням субсидії після        1 січня 2019 року і яким вона призначена не раніше як з січня       2019 року, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг надаються у безготівковій грошовій формі шляхом перерахування Міністерством соціальної політики України коштів на рахунок в              АТ «Ощадбанк».

 

Такі громадяни зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг.

 

При цьому, сума, яку одержувач субсидії має сплатити за житлово-комунальні послуги самостійно, буде зазначена в смс-повідомленні Ощадбанку як наявний залишок платежу за кожним видом послуг.

 

Після закінчення опалювального сезону (станом на 1 червня) одержувачам безготівкової грошової субсидії  будуть перераховані  залишки коштів субсидії, про що одержувача субсидії також буде поінформовано смс-повідомленням.

 

Тобто, якщо сім’я ощадливо використовувала енергоресурси, за результатами опалювального сезону вона зможе використати залишок коштів зекономленої житлової субсидії, які утворилися на її рахунку, на свій власний розсуд, тобто, монетизувати або перевести на відкритий нею картковий рахунок в будь-якому банку.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора