A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Про відключення аналогового телевізійного мовлення

Дата: 17.08.2018 11:52
Кількість переглядів: 970

На виконання міжнародних забовязань України в країні триває процес переходу ефірного телевізійного мовлення від аналогового до цифрового стандарту.

Коли відключать?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2006 № 815 «Про затвердження Плану використання радіочастотного ресурсу України» 31 серпня 2018 року аналогове телевізійне мовлення буде відключено у Запорізькій області, окрім каналів, які транслюють програми НСТУта місцевих (регіональних) мовників, які не мають ліцензій на цифрове мовлення.

Навіщо це робиться?

Для передачі цифрового сигналу потрібен менший діапазон, ніж для аналогового. Іншими словами, там, де раніше був один аналоговий канал, можна буде передавати десяток цифрових каналів. Тобто з часом замість нинішніх 20 каналів в ефірі може бути кілька сотень каналів. При цьому такий сигнал стійкіший до перешкод і вимагає меншу потужність передавальної антени.

Хто постраждає від відключення?

Якщо ви підключені до кабельного оператора або у вас є супутникове телебачення, то вам хвилюватися не варто. Постраждати можуть тільки ті телеглядачі, які ловлять телевізійний сигнал на кімнатну або виносну антену.

Чим відрізняється аналоговий сигнал від цифрового?

Аналоговий сигнал від цифрового відрізняється – якістю картинки. При аналоговому прийомі у вас може двоїтися зображення, “випадати сніг”, перескакувати кадри і т.п.  При цифровому сигналі картинка стає чіткішою, але якщо з’являються перешкоди, то зображення або зникає, або на екрані телевізійного приймача з’являються так звані в народі “кубики”, візуальний ефект, коли зображення розсипається на частини.

Скільки буде доступно цифрових каналів?

У різних регіонах поки транслюється різна кількість каналів. Мінімум обіцяють наявність 32 каналів. Але в деяких регіонах вже можна приймати 48 цифрових каналів.

 23 травня минулого року Верховна Радау хвалила закон про україномовні квоти на телебаченні в Україні. За проголосувало 269 депутатів – представники майже всіх фракцій та груп парламенту.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора