A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Відбулися збори пасічників

Дата: 12.04.2021 14:09
Кількість переглядів: 1546

12 квітня 2021 року відбулися збори пасічників з представниками омс щодо факту отруєння бджіл на території ради.

На думку пасічників, землекористувачі своїми діями завдають значної шкоди і пасікам, і здоров’ю громадян. Пасічники переконані, що, застосовуючи отрутохімікати, землекористувачі зменшують урожайність своїх же посівів, оскільки ті без бджіл залишаються незапиленими.

Першопричиною цих негараздів пасічники вважають те, що «недбалі орендарі та керівники фермерських господарств вчасно не сповіщають бджолярів про методи, строки, періоди обробки полів, назви і час дії отрутохімікатів». А між іншим, цього вимагає Закон України «Про бджільництво». Статтями 30 і 37 цього закону передбачено, що юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону.

 

На зборах було вирішено створити постійно діючу комісію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

 

 

 

НАГАДУВАННЯ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧАМ!

 

Згідно законів України "Про пестициди та агрохімікати" та "Про бджільництво" власників пасік необхідно сповіщати за три доби до хімобробок із зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця, часу і способу проведення обробки. Зазначати час ізоляції бджіл. Обробку проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкову (до сходу сонця) або у вечірню (після заходу сонця) пору. Не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

 

За порушення законодавства стаття 38 цього ж закону передбачає дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність згідно з законами України.

 

НЕОБХІДНІ ЗАХОДИ ДЛЯ ПАСІЧНИКІВ:

 

1.Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у районній державній  лікарні ветеринарної медицини, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл до регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

2.Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).

3.Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

4.При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати  бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора