A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

150 років від дня народження Лесі Українки

Дата: 25.02.2021 11:23
Кількість переглядів: 1805

 

 

Як я умру, на світі запалає

Покинутий вогонь моїх пісень,

І стримуваний промінь засіяє,

Вночі запалений, горітиме удень.

 

22-26 лютого 2021 року бібліотеки Таврійської громади активно відвідували шанувальники української письменниці Лесі Українки. А все тому, що проводиться цикл заходів, приурочених святкуванню 150-ої річниці від дня її народження.

 

До святкового дня в Таврійській та Юрківській сільських бібліотеках оформлена виставка-портрет «Видатна українська донька», яка знайомить зі сторінками життя і творчості славетної поетеси.

 

Бібліотекарі розповідали відвідувачам про поетесу, яка своєю величною постаттю і видатною роллю в нашій культурі свідчить про її надзвичайно високий рівень. Вони підкреслили необхідність для кожного з нас наблизити до себе Лесю Українку, яку, нібито, знаємо зі школи, але, яка настільки глибока і неосяжна, що до неї можна йти все життя. 

 

Відкрити наново геніальну поетесу може кожен - досить взяти до рук томик поезій, прочитати драматичні поеми, в яких образи чужих культур і народів розкривають «образи рідної неволі».

 

Поетка-борець, що понад усе ставила свободу - свого народу і кожної людини, авторка ніжних інтимних поезій, що вилила в них слова свого зболеного серця, Леся Українка заслуговує, щоб ми її читали, знали, пропагували.

 

Під час літературної мандрівки «Вчитаймося в Лесине слово іскристе» наймолодші користувачі уважно слухали розповідь завідуючої Таврійської сільської бібліотеки Людмили Логвін та дізналися багато цікавих фактів про життя та творчість Лесі Українки. Хлопців і дівчаток просто вразила мужність й незламність цієї письменниці у боротьбі з 30-річною хворобою. Тому одним з улюблених віршів учні назвали «Як дитиною бувало упаду собі на лихо».

 

Свято продовжилося з учнями 2-3 класів КЗ «НВК «Перспектива». Настрій, що панував у бібліотеці, був дуже теплим та добрим. Дітей цікавило все: якою була Леся в дитячі роки, коли і де написала перший вірш, чому взяла псевдонім Українка, як боролася з важкою недугою. А ще на голосних читаннях «Леся Українка – дітям» продекламували багато віршів відомої письменниці.

 

Літературні заходи, що відбулися в бібліотеках, допомогли зазирнути у внутрішній різнобарвний творчий світ славетної українки, доторкнутися до потаємних глибин її поетичної душі.

 

У прикінцевих строфах однієї з поезій Лесі читаємо: «Або погибель, або перемога - Сі дві дороги перед нами стане... Котра з сих двох нам судиться дорога? Дарма! Повстанем, бо душа повстане!» Ці слова Лесі Українки, ця її ідея свободи і сьогодні може бути кредом для цілого народу!

 

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора