A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Основні санітарні норми для закладів торгівлі  під час карантину

Дата: 10.12.2020 10:39
Кількість переглядів: 9804

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 в Україні залежно від епідемічної ситуації в регіоні чи окремих його частинах визначають «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19, кожний  з яких  має свої  дозволи та заборони.

 

На підставі рішення позачергового засідання Державної комісії з питань ТЕБ та НС від 23.10.2020 № 39  на території всіх 25 адміністративних територіях Запорізької області з 00.00 год. 00.00 хвилин 26 жовтня 2020 року встановлено «помаранчевий» рівень епідеміологічної небезпеки (рішення позачергового засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС Запорізької області від 23.10.2020 № 37).

 

Однією зі сфер життєдіяльності, яка зазнала змін під час карантину,  це мережі  закладів торгівлі.  Діяльність  закладів (продовольча група) не підпадає під обмежувальні заходи на час карантину. Однак для захисту здоров’я громадян необхідно дотримуватися посилених санітарно-гігієнічних норм.

Адміністрація закладів торгівлі повинна:

  • не допускати осіб в торгівельні зали з ознаками захворювання на ГРВІ;
  • проводити щогодини дезінфекцію поверхонь торгівельного обладнання, інвентарю, тощо;
  • всіх працюючих забезпечити засобами індивідуального захисту;
  • забезпечити заклади для покупців достатньою кількістю одноразових рукавичок та пакувального матеріалу;
  • при вході в торгівельні зали магазинів самообслуговування забезпечити покупців одноразовими рукавичками та встановити ємкості для використаних засобів індивідуального захисту;
  • забезпечити фасування та пакування всіх видів продовольчих товарів;
  • заборонити продаж в режимі самообслуговування вагових продовольчих товарів, подальша термічна обробка яких не передбачена;
  • продуктовим супермаркетам забезпечити роботу наявних кас впродовж усього робочого часу для попередження утворення черг та скупчення людей;
  • в кінці робочої зміни забезпечити обов’язкове генеральне прибирання всіх приміщень та торгівельного обладнання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів;
  • заборонити перебування тварин в місцях торгівлі;
  • заборонити продаж продовольчих товарів в неустановлених місцях.

 

Відвідувачі  мають дотримуватись таких правил:

  • перед входом до торгової зали закладу необхідно одягнути захисну маску;
  • обробити руки, ручку візка або кошика антисептиком;
  • для скорочення часу перебування в закладі торгівлі наперед підготуйте список товарів, які необхідно придбати;
  • в торговій залі та в черзі до каси дотримуйтеся відстані між відвідувачами не менше 2 метрів ;
  • якщо ви маєте симптоми респіраторного захворювання, залишайтеся дома та зверніться телефоном за допомогою до родичів, сусідів, знайомих, які зможуть доставити вам необхідні товари;
  • при можливості замовте необхідні товари через інтернет, по телефону служби доставки торгового закладу.

 

Відповідальність за порушення санітарних норм

 

Адміністративна відповідальність

Статтею 42  Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає притягнення до адмінвідповідальності у вигляді штрафу за порушення санітарних правил і норм (далі - СанПіН). Розмір штрафу залежить від особи, яку притягають до відповідальності: для громадян передбачений штраф від 17 до 204 грн.; для посадових осіб – від 102 до 425 грн. 

         Відповідно до ст. 236  Кодексу України про адміністративні правопорушення, розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням санітарних норм, уповноважені органи державної санітарно-епідеміологічної служби.

Кримінальна відповідальність

         Законодавство України передбачає кримінальну відповідальність за порушення СанПіН, щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням.

 

         Так, статтею 325 Кримінального кодексу України передбачено, що порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань: карається штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (згідно з останніми змінами від 17000 до 51 000) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки: караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. Умисне поширення епідемії з метою ослаблення держави (диверсія) кваліфікується за ст. 113 Кримінального кодексу України.

Фото без опису

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ  ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

      1. № 17

 

Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

 

 

Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", на виконання пункту 2-2 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" ПОСТАНОВЛЯЮ:

1. Затвердити Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що додаються,

2. Директорату громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України довести цю постанову до відома зацікавлених центральних органів виконавчої влади, Київської міської, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

3. Ця постанова набирає чинності з 11 травня 2020 року.

 

Заступник Міністра
охорони здоров'я -
головний державний
санітарний лікар України




В. Ляшко


 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Головного державного
санітарного лікаря України
9 травня 2020 року № 17

ТИМЧАСОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

 

Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами повинна здійснюватися з дотриманням санітарних вимог та з урахуванням цих рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

1. Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам.

Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов'язків.

При проведенні вимірювання температури тіла контактним методом забезпечується обов'язкова дезінфекція виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.

2. На вході до закладу торгівлі, а також на кожному вході до торговельно-розважального центру необхідно:

розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 та повідомлення з проханням до відвідувачів залишатися вдома (утриматися від відвідування) при наявності ознак респіраторних захворювань;

організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів.

4. Дозволяється одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування. Обмеження контакту між працівниками та відвідувачами повинно здійснюватися шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 метри).

Допуск відвідувачів та перебування у закладі дозволяється лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.

5. Адміністрація/персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов з недопущення черг. Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 м.

6. Ручки корзинок та візків для покупок повинні бути оброблені дезінфекційним засобом і розташовані окремо з табличкою "Продезінфіковано".

Використані відвідувачами корзини та візки повинні складатися окремо та пройти дезінфекційну обробку ручок перед наступним використанням.

7. Працівники закладів торгівлі, в тому числі, які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ).

Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

Адміністрація закладу повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за використанням ЗІЗ.

8. Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах (за їх наявності). Використання багаторазових рушників заборонено;

інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;

вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;

централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;

обмеження масових зборів працівників в закритих приміщеннях;

тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет та хронічні захворювання легень).

9. Працівники повинні:

регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;

самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора