A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Віртуальна екскурсія до української світлиці

Дата: 27.05.2020 14:28
Кількість переглядів: 3074

 

Крокуючи до Європи, ми маємо пам’ятати, шанувати свої національні корені. Тільки той народ, який зберігає традиції та звичаї, припадає душею до ріки мудрості, що несе свої води з глибини віків, має право на життя. Чим ближче ми до Європи, тим міцнішим  має бути зв?язок з душею рідного народу, з національними коренями.

 

Закоханість у поетичний мудрий світ рідного народу зароджується в дитинстві. Саме в сім’ї, а згодом і в школі закладаються основи історичного патріотизму.

 

З 27 травня в приміщенні Таврійського сільського будинку культури почала діяти народознавча українська світлиця «Українська світлиця добром іскриться», яку старанно оформила працівник КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Ірина Нагурна.

 

Всі бажаючі мають змогу завітати до цього міні-музею.

 

Переступивши поріг будинку культури, ви опинитеся в шматочку старовинної сільської хати.

 

Господиня гостинно розповість відвідувачам про неоціненну народну спадщину, про українську духовність. Коріння нашого народу, його звичаї та традиції забувати не можна. 

 

В світлиці представлені предмети побуту давнини, речі домашнього вжитку: глечики, мисники, рублі, столи, музичні інструменти, маслобійки, корзини, ліжко, самовар, тин, хустки, картини, статуетки, ліхтарик, свічник, каганець, іграшки та багато інших речей, котрими десятки, а то й сотні років тому користувалися наші пращури.

Усі речі в українському сільському побуті створювалися вручну з дерева, глини, льону та каменю.

 

Ірина Нагурна не один рік завзято й наполегливо збирала старовинні речі: просила у знайомих, сусідів, співробітників, батьків вихованців гуртків художньої самодіяльності. Навіть вирушала у такі собі мандрівки по селу. І була шалено рада, коли поверталася з черговим експонатом – старовинним рушником, макітрою чи, навіть, ложкою.

 

Усі речі, які знаходяться у світлиці, жителі нашого села подарували як пам’ять, що зберігалася від покоління до покоління.

 

Відвідувачі матимуть можливість послухати розповідь, розглянути старовинні речі, поділитися своїми думками про почуте, а також, за бажанням,  поповнити світлицю старовинними речами.

 

Ми впевнені, що кожен відвідувач залишиться задоволений тим, що відвідав наш унікальний міні-музей -  народознавчу українську світлицю.

 

Тож, запрошуємо всіх.

                         

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

 

Фото без опису

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора