A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Звернення сільського голови до мешканців громади

Дата: 16.04.2020 10:08
Кількість переглядів: 1290

Найважливіша проблема сьогодення – убезпечити себе та своїх рідних від захворювання коронавірусом. В першу чергу - це висока дисципліна, усвідомлення  того, що можливо вберегтися від захворювання при виконанні елементарних правил поведінки. Але, якщо людина захворіла - це не є вироком для неї. Близько 80% тих хто захворів, мають неускладнену форму хвороби. Деякі люди можуть перенести цю недугу легко.

До вірусу чутливі абсолютно усі вікові категорії: хворіють і діти, і  люди похилого віку, і середній вік. Цей вірус є дуже агресивним. Він здатний безпосередньо уражувати клітини легень. Який сценарій розвитку хвороби буде у кожної людини - спрогнозувати дуже важко.  Існує ймовірність розповсюдження цієї інфекції на дуже широке коло людей. Тому зараз наше завдання - зупинити механізм передачі вірусу від людини до людини. А це можна зробити просто: дотримуватись усіх карантинних заходів, зменшити спілкування та контактування з іншими людьми.

Міністерство охорони здоров’я запровадило єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19. Відповідний документ ініційований Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання і контактні особи пацієнта обов'язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.

Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень, або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг.

До таких симптомів відносяться: ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми, кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея), зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

Зазначаємо, що ускладнення дихання при COVID-19 зазвичай розвиваються на другому тижні хвороби, тому медпрацівникам рекомендовано особливо активно спостерігати за хворими саме в цей період.

Критерії за якими людина може вважатися контактною:

•    Особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19;

•   Особа мала прямиий фізичниий контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання); 

•    Особа мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок) та не використовувала засоби індивідуального захисту;

•    Особа контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови не використання відповідних засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок);

•    Особа перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру;

•    Медичний працівник, або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19;

•    Працівники лабораторії, які обробляють зразки з дихальних шляхів отримані від хворих на COVID-19;

• Працівники патологоанатомічних/судово-медичних бюро/відділень, які безпосередньо приймали участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків для проведення ПЛР-дослідження, навіть за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту;

•    Контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі; 

•    Члени екіпажу, які проводили обслуговування в салоні літака, де знаходився хворий;

•    Якщо тяжкість симптомів, наприклад, частий кашель, або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися контактними.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  1. часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  2. під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  3. якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель та утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей;
  4. не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Шановні жителі громади! Закликаю Вас бути терпимими один до одного, з розумінням та повагою ставитися до роботи наших лікарів, адже вони сьогодні найбільше ризикують своїм здоров’ям заради здоров’я Вашого. Не секрет, що майже 20% людей, які захворіли на коронавірус - це медики. Підступність вірусу повністю не вивчена, тому будьмо обережні.

                                                           Будьте здорові!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора