A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

«Весну млинцями зустрічаємо!»

Дата: 22.02.2020 21:15
Кількість переглядів: 1643

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це й смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.

 

Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

 

Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем.

 

У п'ятницю було прийнято пригощати млинцями своїх зятів, які неодмінно відправлялися в гості в будинок тещі.

 

У стародавні часи це свято не обходилося без катань на конях, а молоді хлопці старалися спеціально до Масниці обзавестися саньми і прокатати молодих дівчат. Молоді пари обов'язково брали участь у таких розвагах. Упряжки з кіньми з дзвониками і веселим сміхом вершників ганяли за годинниковою стрілкою навколо сіл, намагаючись розбудити природу і відлякати зиму.

 

Іншою поширеною розвагою було катання на санках з гір. Веселі спуски з поворотами і падіннями користувалися великою популярністю у молоді.

 

Діти та підлітки щодуху каталися на прикрашених гойдалках. Було прийнято влаштовувати цікаві та веселі ігри. У цей час старші хлопці та дівчата активно залицялися одне до одного і шукали собі наречених, щоб після Великодня зіграти весілля.

Ближче до вечора традиційно розпалювалося велике багаття, на якому згоряло солом'яне опудало зими, що йде; до цього його весь день возили по вулицях. Опудало встановлювали в центрі багаття, всіляко жартували над ним і лаяли його. Навколо вогнищ водились веселі хороводи з піснями і танцями.

 

Провели зиму і зустріли весну мешканці та гості Таврійської громади.

22 лютого відбулося святкування чудового народного дійства – Свята Масляної. До уваги глядачів було представлено театралізоване дійство, підготовлене учасниками художньої самодіяльності та працівниками КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту».

 

          Театралізовану частину підготували актори: Господар – Попович Павло, Господиня – Логвін Людмила, Дівчата – Литвиненко Ганна, Тарасенко Анна, Кісельова Олена, Хлопці – Салтиков Олександр, Кісельов Андрій, Тверденко Олексій, Зима – Темненко Тетяна, Весна – Чирко Анна.

 

Свої виступи глядачам подарували творчі колективи художньої самодіяльності Центру культури: танцювальний колектив «Ритм» (керівник Ганна Литвиненко), танцювальний колектив «Колорит» (керівник Анна Тарасенко), вокальний колектив «Зоряниця» (керівник Тетяна Темненко), вокальний колектив «Дзвіночки» (керівник Ірина Нагурна), вокальний колективи КУ «Таврійський ПНІ з геріатричним відділенням» ЗОР, представники Молодіжної ради.

 

Громадою була організована виїзна торгівля. Кожен з учасників та гостей свята мав змогу почастуватися різноманітними смаколиками.

 

 Голова Таврійської сільської ради Микола Свириденко привітав усіх, хто прийшов на свято, подякував учасникам, побажав усім гарного настрою, весело провести час та смачних млинців.

 

Народні гуляння супроводжувалися веселими конкурсами та іграми. Це  «Лицарські бої», «Перетягування канату», «Пильщики дров», «Стрибки у мішках» та інші, які проводив Євген Носенко, де переможці отримували цікаві подарунки: ягня, півень, кролик та інші. 

 

А концертна програма від творчих колективів створила атмосферу і колорит справжнього українського свята з усіма його традиціями. Завдяки працівникам Центру культури присутні могли насолодитися масштабним співучим зорепадом та запальними танцями.

Дорослі і діти гуляли, веселились, спілкувались, робили знімки біля неймовірних фотозон і просто відпочивали. Цьому сприяла насичена культурна програма. Завдяки візнику Макаренку Сергію діти мали змогу покататися на візку з конем.

 

Свято закінчувалось, та людям не хотілося розходитись по домівках, адже позитивні емоції і радість переповнювали кожного, хто завітав цієї погожої днини в Таврійське.

Родзинкою свята стало спалення опудала, яке символізує зиму, а разом з тим і всі негаразди та проблеми.

 

Масове гуляння вдалося на славу.

 

Дякуємо нашим спонсорам - Дев'ятку Юрію Миколайовичу,  сільській раді, КП «Таврійськдобробут» та всім, хто долучився до святкування.

 

Ось так різнобарвно пройшов цей святковий день, який об’єднав всіх нас духовно, де по-справжньому відчуваєш підтримку своїх земляків і де наша громада вкотре довела, що ми дійсно одна дружна, надійна працьовита й весела сім’я.

 

 

За інформацією

КЗ «Центр культури,

дозвілля та спорту»

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора