Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ   ГРИБНИКІВ

Дата: 16.10.2019 09:05
Кількість переглядів: 960

Отруєння  грибами – це харчове отруєння, обумовлене вживанням в їжу отруйних, умовно-їстівних або  їстівних перезрілих чи з іншими дефектами грибів.

Отруєння завжди починається гостро: з,являються болі у верхній половині  живота, нудота, блювання, понос, симптоми загальної  інтоксикації організму – загальна слабкість, запаморочення. Також можуть з,явитися спутаність  свідомості, галюцинації, збудження, марення, судоми та ін.

Найнебезпечніше отруєння – отруєння блідою поганкою.

При зборі грибів, навіть за наявності певних знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватись основних правил, що дозволить Вам уникнути прикрих помилок.

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ :

1. Запорізька область – промислово розвинений, індустріальний регіон, навіть їстівні гриби можуть набувати токсичних властивостей !

2. Дітям віком до 14 років гриби суворо протипоказані!

3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

4. Не їжте гриби в сирому вигляді.

5. Не збирайте їх уздовж доріг, залізниць, біля промислових та сільськогосподарських підприємств, автозаправних станцій, у міських парках та скверах.

6. Збирайте тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте,що вони їстівні.

7. Гриби, які Ви не знаєте, або які викликають у Вас сумніви, не слід куштувати на смак та взагалі вживати в їжу, тим більше в сирому вигляді.

8. Пам,ятайте, що отруйні гриби не викливають потемніння цибулі та срібних предметів, якщо їх опустили в посуд, де варяться гриби.

9. Ніяка технічна обробка не звільняє отруйні гриби від отрути.

10. Вживання алкоголю посилює дію отрути.

11. Консервовані в домашніх умовах гриби можуть бути джерелом двух небезпек - грибної отрути та ботулізму.

12. Якщо Ви збираєте печериці (шампиньоны), звертайте особливу увагу  на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу печериці, що мають пластинки білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої на вигляд на печериці, пластинки завжди білого кольору.

13. При зборі сморчків потрібно завжди пам,ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Сморчки варто спочатку прокипятити у воді протягом 7-10 хвилин, відвар обов,язково потрібно вилити. Тільки після такої обробки сморчки можна варити і жарити.

14.Зібрані гриби потрібно в той же день розібрати по видах, знову ретельно переглянути, видалити всі сумнівні, переспілі, в,ялі та червиві. Також потрібно очистити гриби від бруду та піску, у маслюків потрібно зняти з капелюшка плівку, покриту слизом.

15.При перших ознаках отруєння необхідно терміново звернутися за кваліфікованою  медичною допомогою, не можна займатися самолікуванням.

 

Щоб не сталося біди, вживайте в їжу спеціально вирощені гливи (вешенки) та печериці або консервовані гриби промислового виробництва.

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень