A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Правила тримання собак і котів

Дата: 20.02.2019 15:14
Кількість переглядів: 933

Ще стародавня людина приручила собаку, зробила її своїм другом та захисником. Але часто, особливо в сільській місцевості, відношення до собаки трошки інше, яким повинне бути. Собака саджається на ланцюг, а надвечір відпускається та бігає по вулицях до самісінького ранку, або й довше, лякаючи своїм видом дітей та перехожих. На скарги сусідів та перехожих хазяїни собак відмахуються, говорять, що вона не кусається, що вона сама відчепилася з ланцюгу та інше. Але відповідальність за неналежне утримання домашніх тварин прописана в статтях різноманітних кодексів України. Так, наприклад, стаття 154  Кодексу України про адміністративні правопорушення гласить:

Стаття 154. Порушення правил тримання собак і котів

 

Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Дозволяється утримувати:

а) собак, котів (загальною кількістю не більше трьох дорослих тварин) у квартирах, в яких проживає одна сім'я, а також у будинках, що належать громадянам на правах власності; у квартирах, де проживає кілька сімей, допускається утримання собаки або кота лише за письмовою згодою всіх мешканців квартири. До того ж не дозволяється утримувати собак і котів у місцях загального користування. Якщо кількість собак чи котів більша ніж 3 дорослі тварини, то власник тварин ставить на облік у КП «Центр ідентифікації тварин» свій розплідник або притулок (залежно від призначення);

б) собак, котів і хижих тварин - у «зоокутках», «живих кутках», дитячих, освітніх санаторно-курортних і оздоровчих закладах з дозволу КП «Центр ідентифікації тварин» за погодженням з санітарно-епідеміологічними і ветеринарними установами;

в) собак - у вільному вигулі на ізольованій, добре огородженій території або в ізольованому приміщенні-на прив'язі або без неї;

г) собак на підприємствах, в установах і організаціях: для охорони - на блоках, в обладнаних приміщеннях або на прив'язі; для дослідної мети - у вольєрах або в розплідниках;

д) собак без повідків і намордників: при оперативному використанні спеціальними організаціями, собак спеціального призначення, а також під час муштри на полюванні, на навчально-дресувальних майданчиках.

Підприємствам, організаціям, установам утримання собак, котів і хижих тварин допускається за погодженням з відповідною ветеринарною установою та за умови реєстрації в КП «Центр ідентифікації тварин» і укладання договору на їх утримання.

Утримання тварин у домашніх умовах в інших регіонах України регулюється правилами, затвердженими відповідними місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

         Перегляньте, будь ласка, своє відношення до утримання домашніх тварин, поважайте своїх сусідів, не травмуйте  психіку та здоровя дітей та хай вам щастить.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора