A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

«Визначення професійної компетентності осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора»

Дата: 04.12.2018 13:38
Кількість переглядів: 1015

Забезпечення належної якості надання адміністративних послуг та високого рівня захисту прав власників від неправомірних або помилкових дій державних реєстраторів є одними з пріоритетних напрямків у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнесу.

В рамках інституційного розвитку та децентралізації системи державної реєстрації, слід пам’ятати, що фаховий рівень підготовки державних реєстраторів завжди має відповідати сьогоднішньому рівню відповідальності, яку закон покладає на них.

Розширення кола суб’єктів державної реєстрації, кількість скарг, які надходять на суб’єктів державної реєстрації та результати проведених перевірок державних реєстраторів беззаперечно можливо вважати одними з ключових підстав, які зумовили необхідність запровадження ґрунтовної попередньої підготовки осіб, які бажають здійснювати функції державного реєстратора.

Так, Кабінетом Міністрів України було підтримано пропозицію Міністерства юстиції України та 24 жовтня 2018 року було прийнято постанову № 860, якою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту з організації визначення професійної компетентності осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно та/або державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до наведеного вище Порядку, визначення професійної компетентності в обов’язковому порядку здійснюється щодо фізичних осіб, які мають намір здійснювати функції державних реєстраторів, під час призначення їх на відповідні посади/укладення трудових договорів із суб’єктами державної реєстрації, а також щодо державних реєстраторів, стосовно яких Мін’юстом прийнято рішення про тимчасове блокування доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, перед відновленням їм доступу до відповідного Реєстру.

Слід зауважити, що визначення професійної компетентності буде здійснюватись окремо у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Організація визначення професійної компетентності осіб здійснюється Мін’юстом шляхом автоматизованого анонімного тестування, що проводиться один раз на місяць. У разі потреби за рішенням Мін’юсту автоматизоване анонімне тестування може проводитися більше ніж один раз на місяць. Особи, які не пройшли автоматизованого анонімного тестування, можуть повторно звернутися до Мін’юсту та пройти його у будь-який час.

Оцінювання результатів автоматизованого анонімного тестування здійснюється системою. Водночас, Мін’юст обов’язково забезпечує ведення відео-фіксації процесу автоматизованого анонімного тестування.

Тестові завдання розробляються Міністерством та зразок тестових завдань має бути розміщений на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України.

Крім того, зазначений Порядок реалізації експериментального проекту визначає, що особам, які успішно пройшли автоматизоване анонімне тестування видається сертифікат про підтвердження професійної компетентності у відповідній сфері державної реєстрації, зразок та опис якого затверджується Мін’юстом.

В свою чергу, сертифікат про підтвердження професійної компетентності у відповідній сфері державної реєстрації є обов’язковим документом для призначення особи на відповідну посаду/укладення трудового договору із суб’єктом державної реєстрації з метою виконання функції державних реєстраторів, а також для відновлення державному реєстратору доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

 

 

Начальник відділу взаємодії з суб’єктами

державної реєстрації та підвищення кваліфікації

державних реєстраторів Управління державної

реєстрації Головного територіального управління

у Запорізькій області                                                                                        М.В. Волков

 

 

 

 

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора