A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

ОБЕРЕЖНО - СПЕКА!

Дата: 27.06.2017 14:12
Кількість переглядів: 947

ОБЕРЕЖНО - СПЕКА!

 

Спека, що панує останнім часом на Україні, негативно впливає  на стан здоров’я людини, виконання трудових та посадових обов’язків. Перегрівання (головний біль, занепокоєння, нудота, втома, млявість, сонливість, ступор тощо) на робочому місці збільшує ризик настання нещасних випадків на виробництві. Щоб запобігти погіршенню стану здоров'я, наполегливо рекомендуємо:

 

 

РОБОТОДАВЦЯМ.

Забезпечити належний контроль за дотриманням вимог діючого законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур зовнішнього середовища:

перевірити забезпечення (забезпечити) працівників спеціальним одягом відповідних розмірів (у т.ч. головними уборами - бажано з натуральних тканин), контролювати його використання; 

обмежити допуск до роботи в умовах підвищеної температури осіб молодше 25 і старше 40 років;

не допускати до роботи працівників у хворобливому або стомленому стані;

доукомплектувати медичні аптечки(забезпечити ними робочі місця);

за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі при температурі повітря вище 37°С; 

скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні.При виконанні тяжкої роботи збільшувати перерви, регулювати графік роботи, зміщуючи час роботи у більш прохолодний період доби, збільшити кількість технологічних перерв. Рекомендації МОЗ України: при температурі повітря 35°С і вище тривалість безперервної роботи повинна складати 15-20хвилин з наступним відпочинком у охолоджуваних приміщеннях не менше 10-12хвилин, при чому допустима сумарна тривалість температурного навантаження за робочу зміну для працівників, які використовують спецодяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4-5годин і 1,5-2 години для осіб без спецодягу.

зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості використовувати механізацію або залучати додаткових робітників;

забезпечити працівників якісною охолодженою водою (напоями) на робочих місцях (разом з потом з організму людини виводяться солі та мікроелементи, тому слід дотримуватися питного режиму - пити часто і невеликими порціями (вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, вітамінізовані напої);

проводити постійний моніторинг погодних умов і при їх погіршенні негайно вживати відповідних заходівдля поліпшення умов праці працюючих на відкритому повітрі; 

оснастити техніку (комбайни, трактори, автомобілі тощо), що в'їжджає на територію з високою пожежонебезпекою (нафтобази, АЗС, сільгоспугіддя) справними іскрогасниками (якщо їх немає у самій конструкції труби), забезпечити первинними засобами пожежогасіння.

ПРАЦІВНИКАМ.

дбати про особисту безпеку і здоров'я, безпеку і здоров'я інших працівників в процесі виконання трудових обов’язків.При погіршеннісамопочуття чи виявленні його ознак у інших - негайно повідомляти безпосереднього керівника, звертатися до лікаря;

виконувати вимоги інструкцій з охорони праці, правил внутрішнього трудового розпорядку;

дотримуватися вимог пожежної безпеки (за підвищеної температури повітря зростає ризик виникнення пожеж); 

використовувати нетісні спецодяг та спецвзуття, бажано з натуральних матеріалів, весь тулуб і плечі мають бути закритими (помилковою є думка, що тіло має бути максимально відкритим).Вентиляція і поглинання поту повинні бути забезпечені - спецодяг та спецвзуття має бути вільним, не облягаючим(щоб запобігти перегріванню);

дотримуватися питного режиму - пити часто і невеликими порціями (вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, зелений чай, температура яких має бути +10-15°С). При температурі повітря більше 30°С і виконанні роботи середньої тяжкості випивати не менше 0,5л. води на годину – близько склянки на кожні 20хв.

обмежити вживання важких та жирних продуктів, не їсти продукти, що зігрівають зсередини (наприклад, мед і сало, м'ясо, бо перетравлення важкої їжі викликає підвищення температури тіла і посилює потовиділення), надавати перевагу овочевим і фруктовим стравам.Охолоджують організм і допомагають адаптуватися до спеки продукти з легким терпким смаком (хурма або банани);

ретельніше дотримуватися особистої гігієни, бути уважнішими, обережнішими при покупці та вживанні продуктів, що швидко псуються (всі молочні продукти, готові вагові салати, випічка з кремом, варена ковбаса, свіжа і слабосолона риба, вироби з м'ясною начинкою);

не купатися у незнайомих не обладнаних для купання місцях;

охолоджувати повітря у приміщеннях кондиціонером або шляхом подачі зовнішнього повітря вентиляцією (в охолоджуваних приміщеннях температура повітря має бути 24-25°C для уникнення негативного впливу на організм великого перепаду температур).

Домедична допомога при перегріванні

Перегрівання (патологічний стан організму, виникаючийпри порушенні терморегуляції та/або дії зовнішнього тепла) має ознаки:

  • теплові судоми - болісні скорочення м’язів (найчастіше в області гомілок або м’язів передньої черевної стінки);

  • теплове перевтомлення- нормальна або підвищена температура тіла, прохолодна, волога, бліда або почервоніла шкіра, головний біль, нудота, запаморочення або слабкість;

  • тепловий удар - висока температура тіла, іноді досягає 41°С, червона, гаряча суха шкіра, роздратованість, втрата свідомості, прискорене поверхневе дихання.

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги потерпілим при перегріванні:

при теплових судомах:

при тепловому перевтомленні і тепловому ударі:

 

  • перемістити в прохолоднемісцеабо у тінь,звільнитивідзайвогоодягу, прикласти мокрийрушник, лідабонамочитийоговласнуодежу холодною водою;

  • дативипитипрохолодноїпитної води;

- при можливості обережно промасажувати м’язи на місці судом;

 

 

  • перемістити в прохолодне місце або у тінь;

  • дати випити прохолодної питної води;

  • розстебнути одяг;

  • розмістити вологі, прохолодні компреси в області великих судин (бокова поверхня шиї, пахові ділянки) та на лобі;

  • використати для загального охолодження вентилятори, обтирання потерпілого прохолодними компресами (не слід охолоджувати потерпілого повністю, зануривши його у воду);

  • забезпечити постійний нагляд за потерпілим до приїзду бригади швидкої медичної допомоги;

  • при погіршенні стану потерпілого до приїзду бригади швидкої медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру швидкої медичної допомоги.

Якщо на шкірі утворився опік, то місце ураження слід постійно промивати чистою водою кімнатної температури до прибуття бригади швидкої медичної допомоги.

  • Ні в якому разі не можна спеціально проколювати пухирі - щоб уникнути попадання інфекції.Якщо пухирі розірвались, накласти чисту, стерильну пов’язку.

Антипенко С.Г. – зав. сектору профілактики виробничого травматизму - страховий експерт з охорони праці,

Кальченко І.М.- страховий експерт з ОП відділення ВД Фонду ССНВВ ум. Токмаку 22367

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора