A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

До Дня пам'яті жертв Голокосту

Дата: 26.01.2018 08:45
Кількість переглядів: 1061

До Дня пам’яті жертв Голокосту в Таврійській сільській бібліотеці КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» оформлена тематична полиця: "Голокост: Історія і факти" на якій представлені книги та статті періодичних видань про масове знищення єврейського народу. Представлені матеріали ознайомлять користувачів бібліотеки з причинами, наслідками та історичними фактами цієї трагічної сторінки нашої та світової історії.

 

 

 

 

 

ЖЕРТВИ   ГОЛОКОСТУ

 

Голокост - винищення, термін яким називають геноцид євреїв, здійснюваний нацистами напередодні та під час Другої світової війни (1933-1945 р.р.).  Голокост це результат проведення нацистської політики А.Гітлера. Відповідальність за поразку Німеччини у І Світовій війні він поклав на євреїв, звинувачуючи їх також у післявоєнному політичному та економічному розладі Німеччини. Появу більшовизму вони також приписували підривній ролі єврейства.   У 1935 році нацисти ухвалили антиєврейські закони ,,Про громадян рейху,, та ,,Про захист німецької крові і честі,, згідно з якими лише арійці могли користуватися політичними і громадськими правами. Євреї підпали під цілу низку образливих обмежень, що мало на меті примусити їх емігрувати, залишивши майно.

Протягом 1933-1938 р.р. Німеччину покинуло 30% євреїв (близько 150 тис.осіб). У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року по всій Німеччині прокотилися єврейські погроми, названі ,,Кришталевою ніччю,, під час яких було спалено або зруйновано 1400 синагог, розграбовано єврейські будинки та магазини, вбито 300 євреїв, а близько 30 тисяч відправлено у канцтабори.

Загалом, напередодні ІІ Світової війни, Німеччину покинуло 300 тисяч євреїв. Тіж, хто залишився (близько 150 тисяч) невдовзі розділили трагедію мільйонів євреїв з окупованих нацистами європейських країн.

Після вторгнення 22 червня 1941 р. на територію СРСР німецького війська за короткий строк захопили значну частину країни, де мешкало близько 3 млн. євреїв. Ще у 1938 році у структурі  фашистської служби безпеки були організовані особливі оперативні формування, які винищували єврейське населення на окупованих землях. Часто місцями розправи ставали яри поблизу міст. Найвідоміші з них - БАБИН ЯР у Києві та ДРОБИЦЬКИЙ ЯР у Харкові. Знищення продовжувалося до повного відступу німців у 1944 році. Не менш трагічно склалася доля євреїв, які залишилися в окупованих німцями країнах Західної і Центральної Європи, де нацисти готувались діяти за дещо іншою схемою.

20 січня 1942 р. в передмісті Берліна - Ванзеє - відбулась конференція вищих чинів СС, гестапо та керівників окупованих країн на якій було вирішено: 11 млн. євреїв з 33-х країн депортувати у заздалегіть підготовлені табори смерті, які знаходились переважно на території окупованої Польщі. Були придумані і найбільш ефективні методи вбивств - газові камери. Крім стаціонарних широко використовувались і пересувні газові камери - великі фургони закомуфльовані під машини швидкої допомоги.

ЗАГАЛОМ було вбито близько 3,5 млн. євреїв, а всьго в період голокосту нацисти знищили 6 млн. євреїв, що на той час становило 60% всього єврейського населення Європи.

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

За інформацією КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту

                                                                        Таврійської сільської ради»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора