A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

археологічні роботи

Дата: 19.07.2017 16:19
Кількість переглядів: 960

ОБЄКТ ЦІКАВОСТІ ДЛЯ АРХЕОЛОГІЇ ТА РОЗВИТКУ МІСЦЕВОГО ТУРИЗМУ НА ТЕРИТОРІЇ

ТАВРІЙСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

 

На території Таврійської територіальної громади поблизу села Юрківка, на пагорбі Лиса Гора та в його околицях, знаходиться визначна історична пам’ятка – татарське місто доби Золотої Орди та Кримського ханства ХІІІ -ХVІI ст.

Щорічно влітку, починаючи з 2008 року, студентами ЗНУ під час навчальної практики, під керівництвом доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Михайла Єльнікова, ведуться археологічні роботи. Так і цого літа студентами 1 курсу ЗНУ було проведено археологічні дослідження.

Вперше поселення було виявлено в 1993 р. спеціалістами Запорізького обласного краєзнавчого музею, що проводили археологічну експедицію у цих місцях. Древнє татаро-монгольське місто що мало назву Сім Мечетей займало більше як 20 га та було транзитною точкою на Великому Шовковому шляху. Через місто проходили каравани з Криму до Китаю і навпаки, воно було важливим торгівельним, ремісничим та релігійним центром. В місті розташовувалось сім мусульманських релігійних споруд. Воно мало власний водогін, мавзолеї, величезні мечеті, лазню та ремісничі майстерні.

Населення Семи Мечетей складали татари, монголи, русини (українці) та грузини.

Археологами були знайдені кашинові вироби, камені зі східним орнаментом.

Також у 2005 р. археологами було знайдено фрагмент колони прикрашений східними орнаментами. Вона була дуже схожа на колони мечеті хана Узбека у Старому Криму.

У XVІ столітті поселення засноване під назвою Червоний Аул (за іншими даними Аул). В 1790 році (за іншими даними в 1862 році) перейменоване в село Білицьке. У 1822 році має назву Аул і входить до складу Таврійської губернії. В 1905 році (за іншими даними в 1921 році) перейменоване в село Юрківка.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора