A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таврійська громада
Запорізька область, Запорізький район

Легалізація самобудів

Дата: 02.05.2018 15:08
Кількість переглядів: 720

Інформація Оріхівського бюро правової допомоги в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО»

Легалізація самобудів

            В Україні 20 квітня 2018 року вступив в силу закон № 2363-VIII Про внесення зміни до пункту 9 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

            Згідно з Законом, легалізації підлягають побудовані в період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 кв. м, а також побудовані до 12 березня 2011 року будівлі і споруди сільськогосподарського призначення.

            Перш за все «будівельна амністія» стосується жителів сільської місцевості, які через незнання або територіальну недоступність органів держархбудконтролю не оформили одразу своє будівництво або перебудову. Також ці законодавчі зміни торкаються малого бізнесу – власників фермерських господарств.

            При цьому право на легалізацію не поширюється на багатоповерхові житлові будинки та об'єкти, побудовані з істотними порушеннями законодавства, а також будівельних норм і правил.

            Якщо земельна ділянка, на якій розташований об’єкт, оформлена належним чином, то заявникам для легалізації своїх об’єктів необхідно звернутися до органів державного архітектурно-будівельного контролю. Зокрема, до Державної архітектурно-будівельної інспекції України та її територіальних органів або до новоутворених органів архбудконтролю на місцях.

            Орган державного архітектурно-будівельного контролю повинен безкоштовно протягом 10 робочих днів з дня подачі заяви за результатами технічного обстеження прийняти рішення щодо введення об’єкта в експлуатацію.

            Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів в рамках з понеділка по п'ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою:

м. Оріхів, вул. Покровська, 58 (за адмінбудинком), тел. 4-31-54.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора